Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft er niet langer belang bij om zoveel mogelijk verkeersboetes op te leggen. Meevallers en tegenvallers komen voortaan ten goede of ten laste van de algemene schatkist.
De politie mag zich bij de verkeershandhaving niet laten leiden door het feit dat dat geld oplevert, schrijft minister Ard van der Steur aan de Tweede Kamer, en wil ook die indruk niet wekken. De minister benadrukt in zijn brief van woensdag wel dat er geen aanwijzingen zijn dat de politie meer boetes uitdeelt dan nodig, maar kan die indruk wel gewekt worden.
De enige manier om die weg te nemen, is door de inkomsten niet meer in het eigen budget op te nemen, maar door te laten vloeien naar de algemene schatkist. Gewezen PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom en zijn VVD-collega Halbe Zijlstra hadden op de wijziging aangedrongen.
Dinsdag maakte Van der Steur bekend dat er afgelopen jaar veel meer verkeersboetes zijn opgelegd dan het jaar ervoor. In 2016 werden ruim 9,4 miljoen boetes opgelegd, voor onder meer te hard rijden, fout parkeren, door rood licht rijden en bellen in de auto. Dat waren er 1,5 miljoen meer dan in 2015, toen het aantal boetes werd gedrukt door acties van de politie voor een verbeterde CAO.